About my Blog

Dari Sehelai Nota Resepi Ke Air Tangan...Dari Air Tangan Ke Dapur..Dari Dapur Ke Meja Makan...Dari Meja Makan Ke Pengikat Kasih...Selamat Menjamu Selera...

Friday, September 17, 2010

Daging Dendeng



BAHAN-BAHAN
600g daging

 
ketumbar (ditumbuk halus)


jintan manis (ditumbuk halus)


jintan putih (ditumbuk halus)



sedikit garam (ditumbuk halus)

Bahan A
bawang putih (dikisar)
bawang merah (dikisar)


tomato (dikisar)


Bahan B
cili kering (dikisar)


cili merah (dikisar)


asam jawa (dikisar)

gula
minyak

CARA MENYEDIAKAN

  1. daging dipotong nipis dan ditumbuk untuk menjarangkannya. kemudian digoreng daging tersebut hingga garing
  2. kuali yg berasingan dipanaskan minyak dan ditumiskan bahan A sehingga naik bau kemudian masukkan tomato yang telah dikisar
  3. apabila tomato agak kering/pekat, masukkan bahan B dan tumis sehingga garing
  4. masukkan jus asam jawa, garam dan gula secukup rasa dan gaul rata
  5. akhir sekali masukkan daging ke dalam sambal dan gaul sebati

SELAMAT MENCUBA.... =)


0 comments:

Post a Comment