BAHAN-BAHAN
600g daging
ketumbar (ditumbuk halus)
jintan manis (ditumbuk halus)
jintan putih (ditumbuk halus)
sedikit garam (ditumbuk halus)
Bahan A
bawang putih (dikisar)
bawang merah (dikisar)
tomato (dikisar)
Bahan B
cili kering (dikisar)
cili merah (dikisar)
asam jawa (dikisar)
gula
minyak
CARA MENYEDIAKAN
- daging dipotong nipis dan ditumbuk untuk menjarangkannya. kemudian digoreng daging tersebut hingga garing
- kuali yg berasingan dipanaskan minyak dan ditumiskan bahan A sehingga naik bau kemudian masukkan tomato yang telah dikisar
- apabila tomato agak kering/pekat, masukkan bahan B dan tumis sehingga garing
- masukkan jus asam jawa, garam dan gula secukup rasa dan gaul rata
- akhir sekali masukkan daging ke dalam sambal dan gaul sebati
SELAMAT MENCUBA.... =)
0 comments:
Post a Comment